Project Description

OVER DEZE WERKZAAMHEDEN

Emissievrij transport staat hoog op de nationale en internationale agenda. Ook de binnenvaart maakt een stap naar emissievrij varen. Onderdeel hiervan is de elektrificatie van schepen. Zero Emission Services, een initiatief van Wärtsilä, Engie, ING en Port of Rotterdam, ontwikkelt een all-in-one oplossing voor emissievrij varen. In de basis behelst dit een ZESpack, een uitwisselbare energiecontainer. Met deze container aan boord kan een binnenvaartschip elektrisch varen. De energie in de container is opgewekt door groene elektriciteit. De uiteindelijke toepassing, met een complete infrastructuur aan accu-wisselpunten, is nog veel breder. Ook hierin voorziet ZES.

Om dit gebruik te vereenvoudigen, heeft De Dieze Specialisten in techniek een automatische connector ontwikkeld. Hoekman Engineering heeft geassisteerd bij het mechanische ontwerp hiervan. Dit systeem stelt de gebruiker in staat om snel en veilig de ZESpack op het energiesysteem van het vaartuig aan te koppelen.

Het eerste schip dat met deze toepassing is uitgerust, is de Alphenaar uit Moerdijk. Dit schip is oorspronkelijk voorzien van een dieselelektrische aandrijving. Dankzij de ZESpack is de vervuilende diesel niet meer nodig en kunnen de elektromotoren rechtstreeks met groene energie worden gevoed. De eerste commerciële vaart van de Alphenaar vond plaats op 6 september 2021.

Dankzij de succesvolle samenwerking tussen Hoekman Engineering, De Dieze en ZES is er weer een stap gezet naar een emissievrije wereld.

Project details

Klant

De Dieze

Categorie

Duurzaamheid

Project link

www.dedieze.nl

PROJECTFOTO’S