Project Description

OVER HET PROJECT

RobWelding is dé specialist op het gebied van laswerk uitgevoerd met behulp van robots. Het robotlassen vergt een speciale benadering van de te lassen producten. Lassen met een robot betekent namelijk dat het smeltbad van de las horizontaal ligt en dat het naar beneden is gericht. Verder is het van belang dat er voldoende ruimte is voor de lastoorts en de bewegingsgewrichten van de robot.

Tijdens dit project heeft Hoekman Engineering in samenwerking met RobWelding een mal ontworpen voor de achterkant van een trailer. In deze toch wat ingewikkeld uitziende mal is gekozen voor een simpel basisframe bestaande uit een hoofdplaat met verstevigingskokers. Het te lassen product wordt voor een deel op een apart basisframe samengesteld. Dit basisframe wordt in de mal gehesen en daar wordt het product verder samengesteld. Daarna wordt het product afgelast met behulp van een ABB lasrobot. Tenslotte wordt het basisframe gebruikt om het gehele product uit de mal te hijsen.

Voor een betere productflow is er een extra basisframe bij de mallen geleverd. Daardoor kan een deel van het eindproduct samengesteld worden in het extra basisframe terwijl de andere basisframes in gebruik zijn tijdens het lassen. In deze mal is gebruik gemaakt van pneumatische klemmen en cilinders, omdat niet alle klemmen met de hand te bereiken zijn. Voor de klemmen die wel met de hand bereikbaar zijn, is gekozen voor pneumatische klemmen, deze klemmen kunnen met de hand en pneumatisch geopend en gesloten worden.

Het mooie van deze mal is dat alle klemmen met een handomdraai geopend kunnen worden. Hoekman Engineering heeft ook de pneumatische componenten uit deze mal uitgezocht en gespecificeerd. De bedieningskast is los samen te stellen en te monteren.

Project details

Klant

RobWelding

Categorie

Robotica

Project link

www.robwelding.com

PROJECTFOTO’S